wtorek, 7 kwietnia 2009

Jajka zapiekane w pieczarkowych czapeczkach.

Śniadania, ach śniadania. Szczególnie teraz na wiosnę, kiedy za oknem śpiewają ptaki, kwitną pierwsze kwiatki na łące, a na drzewach zaczynają pojawiać się pąki, śniadanie w towarzystwie wiosennego słońca zaglądającego przez okno na kuchenny stół ma w sobie jakąś niezwykłą magię. Aż się zastanawiam czy nie zrobić jakiegoś „festiwalu śniadań” albo innej temu podobnej akcji. Ale to po świętach raczej.
Dzisiaj pyszne pieczarki na śniadanko.


  • 12 pieczarek z dużymi kapelusikami
  • 2 jajka
  • Ok. 2 plastrów salami
  • Ser typu feta
  • Sól,
  • Pieprz.

Rozgrzewamy piekarnik, gdzieś tak do 210.
Pieczarki obieramy, nóżki odcinamy tak, żeby z kapelusików powstały nam jak najgłębsze miseczki. Nóżki siekamy w drobną kosteczkę.
2 jajka roztrzepujemy razem, mieszamy z posiekanymi nóżkami grzybów. Być może będzie ich za dużo – nie musimy wszystkich wrzucać.
Sól, pieprz.
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia, na nim układamy pieczarkowe miseczki. Łyżką wlewamy jajka do kapelusików. Kładziemy na nich po kawałku fety, i ozdabiamy 2 paseczkami salami.
Do piekarnika na jakieś 10 min, aż jajka się zetną.


Proste, szybkie, smaczne że jejku… w sam raz na śniadanie.

dodajdo.com

3 komentarze:

Adrijah pisze...

O tak, ja zdecydowanie jestem ZA festiwalem śniadań :D Tym bardziej, że wiele osób traktuje śniadania lekceważąco (jak ja do niedawna ;) i może jakby zobaczyli co fajnego można zjeść na śniadanie, zaczęliby się do niego przykładać :) Bo popularne wypijanie w biegu kawy przed pracą nie jest dobre..

A wracając do jajek z pieczarkami, to ja co prawda pieczarek na ciepło nie lubię, ale całość wygląda bardzo apetycznie :)

ania pisze...

zrobilam na swieta i wyszlo pysznie:) nawet bardzo wybredni goście z przyjemnoscia oprożnili talerz :)

mico pisze...

Adrijah - śniadaniowy fest będzie będzie, myślę, że już nie długo.

Aniu - bardzo się cieszę. :)

Blog Widget by LinkWithin