piątek, 7 sierpnia 2009

Jajka w koszulkach na cukinii, oblane sosem śmietanowym.

Sierpniowe śniadania. Jajka w koszulkach już znamy wszyscy, ale w kuchni najpiękniejsze jest to, że każdy miesiąc oznacza co innego. Bo dobra kuchnia to kuchnia sezonowa, w której bierzemy świeże, najlepsze dostępne składniki i na ich bazie przygotowujemy pyszne jedzenie.


A żeby przyrządzić jajka w koszulkach na cukinii dla 4 osób potrzebujemy:
  • 4 średnie jajka
  • 8 plasterków cukinii [bardzo ładnie prezentuje się żółta cukinia, ale żaden wymóg]
  • 4 plasterki salami
  • Sos sojowy ok.2 łyżek,
  • Świeży cząber,
  • Niewielki ząbek czosnku
  • Zioła prowansalskie
  • Oliwa,
  • 2-3 grube plastry cebuli
  • Łyżka masła
  • 3-4 łyżki śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki śmietany 18%
  • Ocet do gotowania jajek.

Jajka w koszulkach jak przygotować już chyba wiecie. W jajkach poszetowych fajne jest to, że można je przygotować wcześniej, odłożyć na bok, a później tylko wrzucić do gorącej wody chwilę przed podaniem. Czasami z tego korzystam, żeby się od razu przy śniadaniu nie zakręcić w kuchni, jak paczka draży, robiąc 5 rzeczy na raz.

Sos sojowy zmieszałem z posiekanym cząbrem, ziołami, oliwą i wycisnąłem do tego czosnek. Jeśli nie macie świeżego cząbru, możecie po prostu go pominąć albo dodać odrobinę więcej ziół prowansalskich w których skład cząber wchodzi. Taką zalewą oblałem plasterki cukinii i odstawiłem na chwilkę na bok. Fajnie, jeśli cukinia jest w miarę młoda, bo gniazdo nasienne i jego okolice nie są wtedy takie gąbczaste i nie trzeba go koniecznie wykrawać.


Na patelni grillowej przesmażyłem szybciutko plasterki salami i odłożyłem je na talerz. Na tłuszczu który się z niego wytopił smażę cukinie. Z dwóch stron.
W tym czasie siekam cebulę i na osobnej patelni roztapiam masło. Cebulkę duszę w maśle na niewielkim ogniu, aż się zeszkli. Dodaję śmietany 30%, na małym ogniu gotuję mieszając, aż śmietana zgęstnieje. Dodaję wtedy śmietanę 18% i znów mieszam, aż całość będzie ładnie jednolita i będzie miała kremową konsystencję [oczywiście pomijając kosteczki cebuli].

Na talerzu układamy po 2 plasterki cukinii, przekładając je plastrem salami. Na górę kładziemy jajko i oblewamy sosem śmietanowo-cebulowym. Na wierzch opcjonalnie sól i pieprz. Można też przyozdobić jakimś zielonym habeziem zerwanym w ogrodzie. Szczypior na ten przykład.



Bardzo smaczne to jest, muszę skromnie przyznać.

cukiniowy sierpień


dodajdo.com

6 komentarzy:

Tilianara pisze...

Ja wiedziałam że jak zajrzę do Ciebie, to będzie akurat śniadanie i to w dodatku jakie wspaniałe :)
Pozdrawiam gorąco :*

mico pisze...

Tili - jesteś! już myślałem, że zapomniałaś o moim blogu! ;)

Tilianara pisze...

No wiesz! I pozbawić się choćby wirtualnych tych cudownych śniadań - Nigdy! :))) Niestety takie już miałam ostatnio uroki remontu i przeprowadzek, że na blogi nie zostało czasu. Za to teraz nadrabiam ... powolutku :)))

asieja pisze...

to nie tylko pyszne jedzenie
to piękne jedzenie
umiesz udekorowac jak mało kto :-)

grazyna pisze...

Pyszny pomysł, to połączenie grillowanej cukinii i jajek! I jak pięknie podane:)

fingerfood pisze...

Aż się pośliniłam, tak się nie robi ;) Zrobiłam się głodna, wygląda pysznie!

Blog Widget by LinkWithin