wtorek, 3 lutego 2009

Spaghetti carbonara

Kolejny bardzo szybki i mega smaczny przepis obiadowy. Nic tak nie cieszy jak pyszna prosta carbonara z kieliszkiem białego wina i miłym towarzystwem przy stole.


Na 4 porcje potrzebujemy:
- 30 dkg boczku wędzonego
- 400 g śmietany
- 1 duży, lub 2 małe pory
- paczka makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano.
-oliwa.

Stawiamy wodę w garnku na makaron.
Boczek kroimy w kosteczkę, i przesmażamy na patelni. Siekamy pora, dorzucamy do boczku, rozbijamy lekko i siekamy drobno czosnek, też wrzucamy na patelnię. Doprawiamy ziołami i w razie potrzeby solą i pieprzem.
Woda na makaron się zagotowała, solimy ją i wlewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy makaron.
Do boczku i pora dodajemy śmietanę, chwilę przed jej dodaniem dodajemy jeszcze oregano. Gotujemy mieszając aż zredukuje swoją objętość i zgęstnieje.

Gotowy makaron odcedzamy, wykładamy na talerz, skrapiamy trochę oliwą i polewamy sosem.
Gotowe, proste, pyszne, jest po prostu fantastycznie.
Ja całość posypałem jeszcze płatkami suszonej cebuli które dostałem od pewnej kochanej mniamowiczki.


Wersja bez mięska? Jasne!
Zamiast boczku możemy użyć wędzonego łososia… właściwie, to się zastanawiam która wersja pyszniejsza…

dodajdo.com

1 komentarz:

Tilianara pisze...

Carbonara to chyba najulubieńsze danie mojego męża, ale obowiązkowo musi być tradycyjne, z jajkiem i parmezanem mmmmm wtedy to jest to :) Ale taki śmietanowy sos z boczkiem i porem, albo jeszcze lepiej z wędzonym łososiem to lubię, wspaniałe danko :)))

Blog Widget by LinkWithin