Amerykański standard, najbardziej podstawowa chyba ze wszystkich kanapek. Jednak ja najbardziej lubię „oswojoną” wersję – ze swojskim, najlepiej domowym boczkiem wędzonym, a nie becon’em i pieczonym w domu chlebem, takim co to się od przyjaciół dostaje. Kocham tą kanapkę za jej prostotę, przy równoczesnym bardzo fajnym smaku, a poza tym czasem sobie myślę – czym by było moje życie bez boczku? Aż sam się czasem dziwię, że nazwa mojego bloga opowiada o mące i oliwie a nie o boczku.
Amerykanie często podają BLT z sosem z avocado, ja oczywiście nie byłbym sobą, jakbym nie stworzył swojej wersji. Z jedną trzecią, albo połowę ogórka obieramy, kroimy w niewielką kostkę, solimy i odkładamy na sitko położone nad miską lub garnkiem. Chodzi o to, żeby ogórek puścił sok i w ten sposób trochę zredukować ilość wody w sosie. Odstawiamy na bok na jakieś 10-15 min.
Boczek kroimy w plastry, smażymy na patelni.
Ogórki odciskamy z wody, wrzucamy do blendera razem z ząbkiem czosnku, skrapiamy sosem Worcester, pieprzymy, możemy dodać odrobinę keczupu jak ktoś lubi. Miksujemy na papkę.
Jeśli lubimy możemy kromki chleba stostować odrobinę. Na dolną kromkę chleba nakładamy sos ogórkowy – dobrze to robić widelcem, żeby jeszcze się pozbyć nadmiaru wody. Na niego kładziemy przesmażone plastry boczku, plasterki pomidora i cebuli, przykrywamy sałatą. Drugą kromkę smarujemy lekko z jednej strony majonezem i przykrywamy całość.
Podajemy szybko, żeby boczek był cały czas ciepły a sos nie rozmoczył nam całkowicie dolnej kromki.
Ja bardzo lubię.
- Ok. 1/3 świeżego ogórka „długiego”
- 1 ząbek czosnku
- Sos Worcester
- Sól, pieprz, ew. pieprz Cayenne
- 1/2 łyżeczki keczupu.
- Sałata
- Pomidor
- Cebula
- Parę plasterków boczku wędzonego.
- Chleb
- Majonez
Amerykanie często podają BLT z sosem z avocado, ja oczywiście nie byłbym sobą, jakbym nie stworzył swojej wersji. Z jedną trzecią, albo połowę ogórka obieramy, kroimy w niewielką kostkę, solimy i odkładamy na sitko położone nad miską lub garnkiem. Chodzi o to, żeby ogórek puścił sok i w ten sposób trochę zredukować ilość wody w sosie. Odstawiamy na bok na jakieś 10-15 min.
Boczek kroimy w plastry, smażymy na patelni.
Ogórki odciskamy z wody, wrzucamy do blendera razem z ząbkiem czosnku, skrapiamy sosem Worcester, pieprzymy, możemy dodać odrobinę keczupu jak ktoś lubi. Miksujemy na papkę.
Jeśli lubimy możemy kromki chleba stostować odrobinę. Na dolną kromkę chleba nakładamy sos ogórkowy – dobrze to robić widelcem, żeby jeszcze się pozbyć nadmiaru wody. Na niego kładziemy przesmażone plastry boczku, plasterki pomidora i cebuli, przykrywamy sałatą. Drugą kromkę smarujemy lekko z jednej strony majonezem i przykrywamy całość.
Podajemy szybko, żeby boczek był cały czas ciepły a sos nie rozmoczył nam całkowicie dolnej kromki.
Ja bardzo lubię.
8 komentarzy:
Niesmiertelne 'bacon lettuce tomatoes' ;)) Uwielbiam na sobotnie sniadanie zwmiennie z (prawie) full english :)))
Polko, full english to wersja dla prawdziwie twardych zawodników!:)
Ja pozostaję przy samym bekonie!
ta prosta wersja kanapki blt bardzo do mnie przemawia... a co do nazwy to zawsze mozna zmienic... ;-))
Agatko dlatego dopisalam prawie :))))))
Takie kanapeczki mogłabym jeść codziennie :)
To dla mnie tylko B z tego składu poproszę, ale chrupiący ;))
Serdeczności :-)
Bardzo mi się podoba sos z ogórka :) Całość, jak dla mnie, raczej za ciężka na śniadanie. Może kiedyś o innej porze dnia wypróbuję?
Sos brzmi bardzo interesująco :) Na pewno wypróbuję :)
Prześlij komentarz