Sylwestrowe śniadanie sobie goście zażyczyli, powiedzieli, że jak nie będzie specjalnego sylwestrowego śniadania, a później noworocznego śniadania, to oni się obrażą. A jako, ze goście wyjątkowi, to nie można było do obrazy dopuścić. Od wczoraj kombinowałem co i w takim razie dzisiaj podać. W końcu żem wykombinował.
Na 6 porcji:
Boczek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni, dorzucamy pokrojone w kosteczkę pieczarki i białą część cebuli dymki, również posiekaną.
Kokilki smarujemy masłem, ciasto francuskie dzielimy na 6 części. Wyklejamy nimi kokilki, a wystającą część formujemy w taki wałeczek dookoła i nacinamy go nożem. Do środka ładujemy nadzienie z boczku i grzybów. Na wierzch wbijamy delikatnie jajko, tak, żeby żółtko się nie rozwaliło. Do każdego dokładamy śmietanę – układając ją dookoła żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy startymi serami i do piekarnika rozgrzanego do jakichś 200 oC na ok. 20min. – aż jajka się w miarę zetną, a ciasto będzie ładnie złociste.
Ozdabiamy zieloną częścią dymki.
Podajemy.
Goście nie marudzą już i nawet nie wspominają o obrażaniu, zadowoleni są w ogóle jak fix i zjadają podwójną porcję. I dobrze, i o to chodziło.
Na 6 porcji:
- 6 jajek
- Ok. 200g boczku wędzonego
- 2 duże pieczarki
- 1 cebula dymka
- Paczka ciasta francuskiego
- Ok. 6łyżek śmietany 18%
- Odrobina startego żółtego sera + sera brie
- Sól, pieprz.
Boczek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni, dorzucamy pokrojone w kosteczkę pieczarki i białą część cebuli dymki, również posiekaną.
Kokilki smarujemy masłem, ciasto francuskie dzielimy na 6 części. Wyklejamy nimi kokilki, a wystającą część formujemy w taki wałeczek dookoła i nacinamy go nożem. Do środka ładujemy nadzienie z boczku i grzybów. Na wierzch wbijamy delikatnie jajko, tak, żeby żółtko się nie rozwaliło. Do każdego dokładamy śmietanę – układając ją dookoła żółtka, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy startymi serami i do piekarnika rozgrzanego do jakichś 200 oC na ok. 20min. – aż jajka się w miarę zetną, a ciasto będzie ładnie złociste.
Ozdabiamy zieloną częścią dymki.
Podajemy.
Goście nie marudzą już i nawet nie wspominają o obrażaniu, zadowoleni są w ogóle jak fix i zjadają podwójną porcję. I dobrze, i o to chodziło.
11 komentarzy:
Świetne śniadanko wykombinowałeś!:)
Zyczę wspaniałego sykwestra a w Nowym Roku wszystkiego co najlepsze!:)
cudne !
Oj, chciałabym być takim gościem! I ani w głowie by mi było się obrażać :)
Czy składasz jeszcze zamówienie na gości? Bo ja bym się pisała na takie śniadanie ;)))
Dobry gospodarz ;) Może następnym razem się wproszę skoro na śniadanie takie pyszności się podaje. Ja musiałam zadowolić się grahamką z sałatą i tuńczykiem.
Mmm pychotka :) Takim gościom to dobrze :)
Mico, widzę, że coraz więcej czytelniczek wprasza się do Ciebie na śniadanie... Co na to Twoja żona? ;)
Robiłam ostatnio coś podobnego na kolację - ciasto jak na tartę (słone) wypełnione farszem ze startego sera, kremówki, jajek i podsmażonego na chrupko boczku. Całość doprawiona solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smakowało super.
O, fajne! I zawsze wyjdzie w przeciwieństwie do tarty, któa jest moim przekleństwem ;)
Najlepszego w Nowym Roku Mico :*
Mico,
wszystkiego naj w Nowym Roku!
Dziękuję wam bardzo wszystkim i za pochwały, i za życzenia.
Wam również wszystkim wszystkiego naj naj w Nowym Roku. Mam nadzieje, że to będzie rok przełomów, że będą się działy rzeczy nowe, niezwykłe. I życzę również dla każdego z osobna realnej nadziei! Nadziei na lepsze jutro, na piękniejsze życie, na zbawienie od problemów i na jedyną, prawdziwą wielką Miłość.
A poza tym, wszystkim nam życzę, żeby działka blogów kulinarnych wypłynęła w tym roku na naprawdę szerokie wody.
I.nna - sam nie wiem co o tym myśleć - do ogólnej wiadomości - ja bardzo serdecznie i zawsze zapraszam na śniadanie wszystkich. Ale jednocześnie zaznaczam, że zazwyczaj nie oferuję "kolacji ze śniadaniem" ;)
Dobra, uciekam do gości, bo tam już baran nad ogniskiem nadziany i trza go obracać, przyprawy do grzańca w moździerzu czekają, żeby je utłuc i w ogóle ogóle.
Przepysznie wyglądają!
Prześlij komentarz