Aha, ale nie myślcie że jak zdrowe, to znaczy niedobre, wręcz przeciwnie!
Seler i marchewkę siekamy w kosteczkę i przesmażamy na oliwie, po chwili dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę i razem smażymy.
Jajka lekko roztrzepujemy ze startym serem i śmietaną, dodajemy trochę soli.
Kiedy zawartość patelni jest już pięknie przesmażona doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i wlewamy jajka. Rozgarniamy równomiernie jajka po całej patelni. Smażymy na niewielkim ogniu, podważając co jakiś czas brzegi – jak przy omlecie. Tak właściwie to to jest taki trochę omlet.
Kiedy frittata spod spodu już się nam ładnie zetnie i zrumieni zsuwamy ją ostrożnie na talerz, albo dużą pokrywkę, następnie patelnią przykrywamy ją od góry, szybkim ruchem obracamy i smażymy z drugiej strony na złoto.
Gotową kroimy w ćwiartki i podajemy.
Danie proste, dosyć szybkie i bardzo smaczne. Seler i marchewka dają ciekawy słodkawy smak, a brak cebulki i papryki zapewnia lekkość. W ogóle seler to bardzo fajna rzecz i myślę, że powinniśmy go częściej wykorzystywać w kuchni nie tylko do gotowania zup.
- 3 spore plastry selera
- 1 mała marchewka
- 10 dkg wiejskiej kiełbasy
- 4 jajka
- 100 g startego sera żółtego
- 1 łyżka śmietany 18%
- Sól,
- Pieprz,
- Tymianek
Seler i marchewkę siekamy w kosteczkę i przesmażamy na oliwie, po chwili dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę i razem smażymy.
Jajka lekko roztrzepujemy ze startym serem i śmietaną, dodajemy trochę soli.
Kiedy zawartość patelni jest już pięknie przesmażona doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem i wlewamy jajka. Rozgarniamy równomiernie jajka po całej patelni. Smażymy na niewielkim ogniu, podważając co jakiś czas brzegi – jak przy omlecie. Tak właściwie to to jest taki trochę omlet.
Kiedy frittata spod spodu już się nam ładnie zetnie i zrumieni zsuwamy ją ostrożnie na talerz, albo dużą pokrywkę, następnie patelnią przykrywamy ją od góry, szybkim ruchem obracamy i smażymy z drugiej strony na złoto.
Gotową kroimy w ćwiartki i podajemy.
Danie proste, dosyć szybkie i bardzo smaczne. Seler i marchewka dają ciekawy słodkawy smak, a brak cebulki i papryki zapewnia lekkość. W ogóle seler to bardzo fajna rzecz i myślę, że powinniśmy go częściej wykorzystywać w kuchni nie tylko do gotowania zup.
2 komentarze:
ja tez postuluję o częstsze wykorzystywanie selera,
bo pysznym warzywem jest:-)
frittata wygląda pysznie
Dobre śniadanko :)))
Prześlij komentarz