Grypa nie ma litości – rozłożyło nas na amen. Przepis na tortille leżał już cztery dni, gotowy do wrzutu, ale nie było nikogo kto by to uczynił. W olive&flour cooking tv mieliśmy za to cały weekend dla wegetarian. I dobrze w sumie, tyle chociaż mają.
Ale już dość, powiedziałem.
Nie będzie jakaś tam choroba panowała nad moim czasem i działaniem.
Tortille ach tortille – oliwa i mąka w czystej postaci. Ileż to razy już było tak, że przyjeżdżali goście i trzeba by coś szybkiego do jedzenia, a tutaj prawie nic w lodówce i w kieszeni też pustawo, wiec szybko zarabiało się ciasto na tortillę przesmażało mięso mielone i fasole z papryką i podawało wspaniały obiad meksykański.
Ale dzisiaj nie meksyk, a bliski wschód.
Będziemy potrzebowali
Na kuleczki mięsne:
- 0,6 kg. Mięsa mielonego
- 2 – 3 plastry selera
- 1/2 sporej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej, słodkiej
- 1 jajko
- pieprz mielony czarny i biały, tymianek, roztłuczone ziarna kolendry, sól.
- posiekana natka
Na turecką sałatkę fasolową:
- puszka białej fasoli
- 2 średnie cebule
- parę oliwek
- sól, ostra papryka, posiekana natka, oliwa, ocet.
- sok z 1 cytryny.
Na tortille (ok.15 placków):
- 2 łyżki masła
- pół kilo mąki
- 1/2 szklanki zimnej wody.
Zacznijmy od sałatki. Cebulę siekamy w cieniutkie krążki, posypujemy solą i odstawiamy na jakieś 10 min. Po tym czasie cebulę ugniatamy ręką, płuczemy na sitku, i odsączamy. Cebulę mieszamy z natką i oliwkami, posypujemy szczyptą ostrej papryki. Do miski wkładamy fasolę, przykrywamy sałatką cebulową. Robimy marynatę z 2łyżek oliwy, łyżki octu, soku z cytryny , soli i szczypty papryki. Marynatą polewamy sałatkę. Wstawiamy całość do lodówki na jakieś 30 min.
Ciasto na tortille – zarabiamy razem mąkę i masło, dodajemy pół szklanki zimnej wody i zarabiamy, aż będzie elastyczne, ale nie przywierające do rąk. Jeśli jest potrzeba, to dodajemy jeszcze wody. Gotowe ciasto formujemy w dużą kulę i wkładamy do lodówki na jakieś 20 min.
Teraz mięsko:
Pół cebuli przesmażamy, razem z czosnkiem na oliwie, aż się zrumieni. (czosnek możemy dodać później, żeby nam się nie spalił) Kiedy będzie gotowa, obsypujemy ją czerwoną papryką, zesmażamy chwilę i zdejmujemy z ognia.
Seler ścieramy na tarce. Mieszamy seler z mięsem, dodajemy przesmażoną paprykę, mielony pieprz czarny i biały. Sporo tymianku, sól i parę roztłuczonych ziaren kolendry. W sezonie super pomysłem jest dodanie posiekanej świeżej mięty, a jako, że teraz nie jest dostępna – dodałem odrobinę natki i zwiększyłem dawkę tymianku. Mieszamy razem. Do mięsa wbijamy jeszcze 1 jajko, znowu dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.
Na oliwie przesmażamy ze wszystkich stron kuleczki.
Ciasto na tortille wyjmujemy z lodówki, formujemy z niego wałki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Wałeczki dzielimy nożem na odcinki o o podobnej długości co grubości. Z odcinków formujemy kulki.
Następnie kuleczki rozwałkowujemy na cieniutkie, okrągłe placki.
Na suchej patelni nie przywierającej smażymy bez tłuszczu placki z obu stron, aż zrobią się na nich pęcherzyki. (ok. 1min. z każdej strony – zależy jak mocny ogień macie i jak grube są placki)
Robimy jeszcze sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu mieszamy mieszamy z 100ml. śmietany 18%, wciskamy 2 ząbki czosnku, solimy.
Na środek tortilli układamy sałatkę fasolowo-cebulową, kładziemy parę kulek mięsnych, polewamy sosem czosnkowym, zawijamy i wcinamy.
Ale już dość, powiedziałem.
Nie będzie jakaś tam choroba panowała nad moim czasem i działaniem.
Tortille ach tortille – oliwa i mąka w czystej postaci. Ileż to razy już było tak, że przyjeżdżali goście i trzeba by coś szybkiego do jedzenia, a tutaj prawie nic w lodówce i w kieszeni też pustawo, wiec szybko zarabiało się ciasto na tortillę przesmażało mięso mielone i fasole z papryką i podawało wspaniały obiad meksykański.
Ale dzisiaj nie meksyk, a bliski wschód.
Będziemy potrzebowali
Na kuleczki mięsne:
- 0,6 kg. Mięsa mielonego
- 2 – 3 plastry selera
- 1/2 sporej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki czerwonej, słodkiej
- 1 jajko
- pieprz mielony czarny i biały, tymianek, roztłuczone ziarna kolendry, sól.
- posiekana natka
Na turecką sałatkę fasolową:
- puszka białej fasoli
- 2 średnie cebule
- parę oliwek
- sól, ostra papryka, posiekana natka, oliwa, ocet.
- sok z 1 cytryny.
Na tortille (ok.15 placków):
- 2 łyżki masła
- pół kilo mąki
- 1/2 szklanki zimnej wody.
Zacznijmy od sałatki. Cebulę siekamy w cieniutkie krążki, posypujemy solą i odstawiamy na jakieś 10 min. Po tym czasie cebulę ugniatamy ręką, płuczemy na sitku, i odsączamy. Cebulę mieszamy z natką i oliwkami, posypujemy szczyptą ostrej papryki. Do miski wkładamy fasolę, przykrywamy sałatką cebulową. Robimy marynatę z 2łyżek oliwy, łyżki octu, soku z cytryny , soli i szczypty papryki. Marynatą polewamy sałatkę. Wstawiamy całość do lodówki na jakieś 30 min.
Ciasto na tortille – zarabiamy razem mąkę i masło, dodajemy pół szklanki zimnej wody i zarabiamy, aż będzie elastyczne, ale nie przywierające do rąk. Jeśli jest potrzeba, to dodajemy jeszcze wody. Gotowe ciasto formujemy w dużą kulę i wkładamy do lodówki na jakieś 20 min.
Teraz mięsko:
Pół cebuli przesmażamy, razem z czosnkiem na oliwie, aż się zrumieni. (czosnek możemy dodać później, żeby nam się nie spalił) Kiedy będzie gotowa, obsypujemy ją czerwoną papryką, zesmażamy chwilę i zdejmujemy z ognia.
Seler ścieramy na tarce. Mieszamy seler z mięsem, dodajemy przesmażoną paprykę, mielony pieprz czarny i biały. Sporo tymianku, sól i parę roztłuczonych ziaren kolendry. W sezonie super pomysłem jest dodanie posiekanej świeżej mięty, a jako, że teraz nie jest dostępna – dodałem odrobinę natki i zwiększyłem dawkę tymianku. Mieszamy razem. Do mięsa wbijamy jeszcze 1 jajko, znowu dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy kuleczki o średnicy mniej więcej 2 cm.
Na oliwie przesmażamy ze wszystkich stron kuleczki.
Ciasto na tortille wyjmujemy z lodówki, formujemy z niego wałki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Wałeczki dzielimy nożem na odcinki o o podobnej długości co grubości. Z odcinków formujemy kulki.
Następnie kuleczki rozwałkowujemy na cieniutkie, okrągłe placki.
Na suchej patelni nie przywierającej smażymy bez tłuszczu placki z obu stron, aż zrobią się na nich pęcherzyki. (ok. 1min. z każdej strony – zależy jak mocny ogień macie i jak grube są placki)
Robimy jeszcze sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu mieszamy mieszamy z 100ml. śmietany 18%, wciskamy 2 ząbki czosnku, solimy.
Na środek tortilli układamy sałatkę fasolowo-cebulową, kładziemy parę kulek mięsnych, polewamy sosem czosnkowym, zawijamy i wcinamy.
1 komentarz:
Normalnie z nieba mi spadasz z tymi tortillami :) Mój brat właśnie poprosił mnie bym mu wypróbowała jakiś przepis na tortille ;p
Bardzo smaczny obiadek :)
Zdrówka życzę :) i łącze się w chorobowym trudzie, bo i sama choruję :)
Prześlij komentarz