Bardzo szybkie danie, które może uchodzić za pół-wykwintne. Chcecie zrobić na kimś wrażenie, a nie napracować się za bardzo? Planujecie romantyczną kolację we dwoje, ale czasu na jej przygotowanie brakuje? Oto przybywam z odsieczą!
Będziemy potrzebować:
- 0,4 kg filetów z Miruny [może być też inna biała ryba]
- 200 g śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- szczypta cuminu mielonego, szczypta curry.
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
- odrobina sosu sojowego.
- cebula dymka do przybrania
Filety płuczemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, które wcześniej wysmarowaliśmy lekko oliwą. Jeśli filety są ze skórą, układamy skórą do dołu. Rybę solimy i pieprzymy.
W osobnej misce ubijamy 200g śmietany z 1 jajkiem, dodajemy musztardy i utłuczone ziarna kolendry. Po szczypcie cuminu i curry. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Rybę skrapiamy odrobinę sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Zalewamy sosem śmietanowym. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego na 240 oC (bez przykrywki rzecz jasna) na jakieś 15 – 20 min. Kiedy śmietanka z wierzchu zacznie się lekko zrumieniać już jest gotowe – uważajcie żeby nie przesuszyć – sos powinien być nadal sosem, a nie zbitym w grudki twarożkiem.
To wszystko.
Podajemy przybierając cebulką dymką, która świetnie pasuje do tej ryby, dopełniając jej smak. Przybranie więc będzie służyć nie tylko za ozdobę.
Świetnie się komponuje z ryżem, ale można też podać z ziemniaczkami – np. z lekkim pure, bądź książeczkami
Będziemy potrzebować:
- 0,4 kg filetów z Miruny [może być też inna biała ryba]
- 200 g śmietany 18%
- 1 jajko
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- szczypta cuminu mielonego, szczypta curry.
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
- odrobina sosu sojowego.
- cebula dymka do przybrania
Filety płuczemy i układamy w żaroodpornym naczyniu, które wcześniej wysmarowaliśmy lekko oliwą. Jeśli filety są ze skórą, układamy skórą do dołu. Rybę solimy i pieprzymy.
W osobnej misce ubijamy 200g śmietany z 1 jajkiem, dodajemy musztardy i utłuczone ziarna kolendry. Po szczypcie cuminu i curry. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Rybę skrapiamy odrobinę sokiem z cytryny i sosem sojowym.
Zalewamy sosem śmietanowym. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego na 240 oC (bez przykrywki rzecz jasna) na jakieś 15 – 20 min. Kiedy śmietanka z wierzchu zacznie się lekko zrumieniać już jest gotowe – uważajcie żeby nie przesuszyć – sos powinien być nadal sosem, a nie zbitym w grudki twarożkiem.
To wszystko.
Podajemy przybierając cebulką dymką, która świetnie pasuje do tej ryby, dopełniając jej smak. Przybranie więc będzie służyć nie tylko za ozdobę.
Świetnie się komponuje z ryżem, ale można też podać z ziemniaczkami – np. z lekkim pure, bądź książeczkami
8 komentarzy:
Mico brzmi i wygląda cudownie :)
Już przygotowałam i zaraz wkładam do piekarnika. Czuję, że będzie pyszne.
mam nadzieję, że wyszła fajnie. :)
Hej, jestem poczatkujacym kucharzem wiec moze to byc dziwne pytanie, czy naczynie zaroodporne przykryc czy ma byc otwarte, tzn. wlozyc do piekarnika razem z pokrywka?
Zrobilem to dzis, bardzo ciekawy smak, oryginalny, ale wydaje mi sie ze za wodniste troche to bylo (wlozylem przykryte), moze za krotko trzymalem - ponad 20 min., sos mial konsytencje serka homo ale sie raczej nie zrumienil.
Hej, początkujący kucharzu ;)
Pytanie nie jest dziwne, a ja powinienem rzeczywiście zaznaczyć w przepisie, że naczynie powinno być bez pokrywki, czyli otwarte.
Twoje wyszło wodniste, bo woda nie miała jak odparować i krążyła w naczyniu, więc sos również nie mógł się zrumienić, bo bardziej się ta potrawa ugotowała, niż upiekła. Przepraszam, że tego nie zaznaczyłem, mam nadzieję, ze nie zniechęciło Cię to do dalszych prób w kuchni. :) Powodzenia w nich [tych dalszych próbach znaczy się]. Gdybym jeszcze w czymś mógł pomóc, pisze koniecznie. :)
ps. już poprawiłem swój błąd. Raz jeszcze dzięki, że zwróciłeś na to uwagę. :)
Hej, zrobilem to jeszcze raz, lubie proste przepisy, szczegolnie ryb.
Wyszlo lepiej, nawet niezle, pewnie zrobie nieraz bo to ciekawy smak jest, dzieki.
Przepis RE WE LA CYJ NY!!!
dzięki :)))
Prześlij komentarz